Hoe beïnvloed jij jezelf?

30.05.2014

Hoe beïnvloed jij jezelf?

Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat je een emotionele staat slechts 90 seconden vast kan houden? Toch wel apart als je je realiseert dat, in je eigen beleving, dit echt wel veel langer kan duren. Zowel negatieve als positieve emoties. Wat is het dan dat wij doen zodat wij in onze beleving dit veel langer kunnen doen dan die 90 seconden. Hoe hou je een emotionele staat vast?

Als je uitgaat van het feit van die 90 seconden, moeten wij dus blijkbaar iets doen om een hele reeks van die 90 seconden momenten achter elkaar te schakelen. Je krijgt dus als het ware een golf beweging. Neem daarbij het feit dat je elke indivduele golf zelf activeert en je hebt de sleutel te pakken.

Ken je dat effect, je ruikt iets en dat doet je direct denken aan een gebeurtenis uit het verleden. Wellicht is het die lekkere soep van je oma. Of je hoort iets en schrik je omdat je denkt dat er een grote hond achter je staat. Dit is precies het mechanisme dat je zelf gebruikt om een emotionele staat in je eigen beleving vast te houden. De emotionele staat wordt getriggerd door iets. Wat je daarna in je hoofd doet is achter elkaar triggers afvuren die deze emotionele staat als een soort golfbeweging in stand houden. Dit geldt voor zowel positieve als negatieve staten.

Nu je dit weet, kun je dit dus ook zelf beïnvloeden. Denk eens aan iets minder prettigs. Hoe zit/sta je dan, welke bewegingen maak je, wat zeg je tegen je zelf? Er gebeurt natuurlijk veel meer maar dit is een mooi begin. Denk nu eens aan iets zeer positiefs, iets waar je enthousiast van wordt. Hoe zit/sta je dan, welke bewegingen maak je, wat zeg je tegen je zelf? Merk je de verschillen?

Wat nu leuk is is om de boel eens door de war te gooien. Denk eens aan een klein probleem en beweeg eens zoals in die positieve herinnering. Wat gebeurt er nu? Precies… Kan je weer lekker zelf achter het stuur gaan zitten.

Share:

RELEVANTE ARTIKELEN

Leren en veranderen is moeilijk, toch?

Leren en veranderen is moeilijk, toch?

30.05.2014