Leren en veranderen is moeilijk, toch?

30.05.2014

Leren en veranderen is moeilijk, toch?

Een paar jaar terug was mijn visie op leren en veranderen dat het toch vooral pittig moest zijn, oncomfortabel, complex. Ten slot van rekening is het werk dat je erin stopt een maatstaf voor wat je eruit krijgt en als je niet merkte dat het lastig was wat veranderde er dan? Tegenwoordig kijk ik er anders tegenaan. Leren en veranderen kan simpel, ongecompliceerd, plezierig en makkelijk zijn. Onlangs kwam ik de volgende quote tegen die precies de spijker op zijn kop slaat: “In every job that must be done, there is an element of fun. You find the fun and –snap– the job is a game.” Grappig genoeg is deze quote van Mary Poppins. En dat is precies waar het grotendeels om draait, plezier! Hoe motiverend is het om ergens plezier in te hebben? Vergelijk het eens met op vakantie gaan. Wij kiezen makkelijk onbekende vakantiebestemmingen uit om plezier te hebben, nieuwe dingen te ontdekken, nieuwe mensen en culturen te ontmoeten. Hierdoor doen wij nieuwe perspectieven op en kijken wellicht daarna met andere ogen naar het leven. En dat doen wij met plezier! Maar zodra het over persoonlijke ontwikkeling gaat zeggen een hoop mensen dat dit moeilijk is, lastig, complex en geen pretje. En dat terwijl veranderen erg lijkt op reizen. Wij doorlopen exact dezelfde stappen. Laat mij dit uitleggen aan de hand van een model voor persoonlijke transformatie. In dit model bestaat uit 3 stappen, gereedmaken, transformatie en integratie.

 1. Gereedmaken (readiness). Dit is eigenlijk te vergelijken met de voorbereiding van een vakantie voordat je op reis gaat. Vragen die je jezelf kan stellen zijn:
  1. Wil ik veranderen?
  2. Wat is mijn focus en intentie? Ik zet hier bewust niet het woord doel neer omdat m.i. super concrete doelen spontaniteit, plezier, ontdekkingen doen en plezierige verrassingen een beetje in de weg staan. En zeg nou eerlijk, is alles in beton gegoten als je op vakantie bent of een plezierig spelletje aan het spelen bent? Als je focus nu nog een beetje vaag is, is dat prima (bijv. Ik wil beter delegeren). Je hebt in ieder geval richting.
  3. Wat voor plezier wil ik beleven?
  4. Hoe ga ik successen op een plezierige manier vieren?
 2. Transformatie (transformation). De reis zelf valt uiteen in 3 fases: onderzoeken, ontdekken en doen.
  1. Onderzoeken. In deze fase ga je onderzoeken wat je nu precies wilt leren en wat tot nu toe in de weg heeft gezeten. In het voorbeeld van delegeren kan dat zijn “ik wil beter mijn boodschap overbrengen zodat de ander precies weet wat ik verlang” of “ik wil mijn medewerkers leren vertrouwen zodat ik meer kan delegeren”. Zodra je dit weet kan je jezelf de vraag stellen wat er tot nu toe in de weg heeft gezeten. Ten slotte is het tot nu toe niet gelukt, toch?
  2. Ontdekken. Nu is het tijd om om je heen te kijken welke bronnen je allemaal voor handen hebt. Het is ook tijd om te ontdekken op wat voor manier je wilt gaan oefenen, uitproberen zodat je er ook plezier aan beleeft, dat je kan lachen. Bronnen kunnen andere mensen zijn. Kies dan wel mensen die zichzelf niet al te serieus nemen en waar je mee kan lachen. Bronnen kunnen ook boeken, videos etc. Zijn. Kies die manier waarbij jij het meest plezier beleeft. Ontdek ook wat leuke tussenresultaten kunnen zijn en hoe je daar bewust van kan zijn en kunt vieren.
  3. Doen. Dan wordt het toch echt tijd om dingen te gaan doen. Twee zaken zijn hier voor mij van belang. De ene is kies kleine stapjes. En de andere is feedback. Kleine stapjes zijn natuurlijk makkelijker om te nemen dat hele groten stappen. Daarnaast is de kans op succes groter bij kleine stapjes en creëer je voor jezelf regelmatig positieve en plezierige ervaringen. Feedback is belangrijk om te weten hoe je het doet en of je op de juiste weg zit. O ja, als iets niet werkt, doen dan iets anders.Tot slot, jij bepaalt hoe ver je wilt reizen en hoe snel.
 3. Integratie (integration). Een dagje op het strand of in de bergen als je het strand niet fijn vindt. Dit draait allemaal om (zelf)reflectie en de veranderingen de tijd geven om hun plekje in jouw leven in te nemen. Ontspan en geniet van wat je bereikt hebt en doe even lekker niets.

Dit is in een notendop hoe ik nu tegen veranderen en leren aankijk en om eerlijk te zijn, het is een stuk leuker en lijkt makkelijker. Om af te sluiten is hier nog een mooie quote: “The 3 C’s in life are choice, chance and change. You must make the choice to take the chance if you want anything in life to change.” Wat is jouw recept voor leren en veranderen?

Share: